Akoestische isolatie roept geluidsoverlast een halt toe

akoestische isolatie
Als u regelmatig last heeft van geluidsoverlast, kunt u overwegen om akoestische isolatie aan te schaffen. Hiermee wordt uw huis meer geluidsdicht, waardoor het lawaai buiten uw huis binnen minder goed hoorbaar is. Ook heeft een goede akoestische isolatie als effect dat de mensen buiten uw huis niet mee kunnen luisteren naar alle geluiden waarvan uw huis de bron is. De isolatie beschermt uw huis tegen verschillende soorten geluid. Zo kunt u de isolatie gebruiken om minder last te hebben van overvliegende vliegtuigen, maar ook van kattengejank of vuilniswagens.

Het geluid van vliegtuigen, kattengejank en gewoon gepraat verplaatsen zich via de lucht en kunnen zo uw huis binnendringen. Vuilniswagens en traplopende of timmerende buren, aan de andere kant, produceren zogenaamde contactgeluiden. Deze zorgen er via het contact dat ze maken dat er geluidstrillingen ontstaan die zich vervolgens ook via de lucht verplaatsen. Tegen contactgeluid kunt u een soort geluidsdichte schil maken rondom uw huis of kamer, welke dit soort trillingen tegenhoudt.

Geluid van binnen en buiten

Tegen de geluiden van buiten het gebouw is de beste manier om geluidsoverlast te voorkomen het zorgen voor goed dubbel glas dikkere wanden. Vooral dit laatste is echter geen makkelijke oplossingen en kan een behoorlijk prijskaartje hebben. Mocht dit daarom niet tot de mogelijkheden behoren, dan is akoestische isolatie uw beste optie, hoewel ook thermische isolatie de geluidsoverlast zal doen afnemen. In beide gevallen is vooral de dikte van het materiaal van belang.

Voor geluiden die binnen uw woning ontstaan, zoals traplopers, muzikale huisgenoten of nachtelijke avonturen, bestaat er een ander soort isolatiemateriaal. Hiervoor wordt vaak noppenschuim of piramideschuim toegepast, wat de geluiden als het ware absorbeert. Dit is geen goedkoop materiaal, mede omdat het veel moeite vergt om het onzichtbaar in de wanden af te werken. Een andere mogelijkheid is daarom het plaatsen van geluidswerende gipsplaten, welke je zelf op de muren kunt lijmen. Deze maatregel is weliswaar minder effectief, maar door het verschil in prijs niet minder aantrekkelijk.

Toepassing

Als isolatiemateriaal wordt vaak gebruik gemaakt van polyethyleen of glaswol. Polyethyleen is sterk en goedkoop kunststof dat uw huis ook beschermt tegen bijvoorbeeld zonlicht en vocht. Glaswol is goed als thermische isolatie, maar biedt qua akoestische isolatie ook de nodige voordelen. Het absorbeert namelijk een grote hoeveelheid geluid, door de grote massa. Deze akoestische isolatie kunt u aanbrengen in vloeren, muren, wanden en het plafond, zodat u in alle richtingen beschermd bent tegen geluidsoverlast.

Kosten

Afhankelijk van wat voor soort isolatie u toepast kunnen de prijzen verschillend zijn. Een redelijke indicatie van de kosten van akoestische isolatie in de vloer is €25,- per vierkante meter, terwijl in muren en het plafond isolatie ongeveer €60,- tot €75,- per vierkante meter kost. Tot slot kunnen de kosten van goed, geluidswerend dubbel glas rond de €100,- per vierkante meter liggen. Bent u benieuwd naar de prijzen voor isolatie? Neem dan een kijkje op de website van Isolatie-bedrijf.be.