Een houten vloer renoveren

vloeren renoveren
Het is een veelvoorkomend probleem bij veel eigenaren van een houten vloer. Na verloop van tijd begint de vloer minder mooi te worden en in sommige gevallen zelfs scheuren te vertonen. Nou is de vraag van veel eigenaren is het nou mogelijk om zelf mijn vloer te renoveren? En zo ja hoe gaat dit in zijn werk?De houten vloer renoveren is één van de simpelere onderdelen van een huisrenovatie, het is geen ingewikkeld werk maar neemt wel veel tijd in beslag. Ook is het belangrijk dat de kamer leeg is en goed kan luchten, dus het beste seizoen om dit te doen is waarschijnlijk de zomer of lente in Nederland. In de winter en herfst hieraan beginnen raden we niemand aan.

Gereedschapskeuze

Wanneer u van plan bent door te gaan met de renovatie van uw houten vloer is het belangrijk dat u een keuze maakt op het gebied van gereedschap, bent u van plan uw vloer met een grotere machine onder handen te nemen? Of kiest u ervoor om het met kleinere, meer handzame gereedschappen te doen? Beide hebben hun voor- en nadelen en daarom komt dit ook vooral aan op persoonlijke voorkeur. Wanneer u voor een grotere machine gaat is de kans groot dat u deze uiteraard niet zelf in huis heeft, daarom moet u deze ergens huren en dit kost geld. Het voordeel van deze grotere schuurmachines is wel dat u de gehele vloer sneller kunt schuren wat u veel tijd oplevert. Er is alleen wel het gevaar dat u te lang op één plek schuurt, waardoor u kuilen in uw vloer kunt maken.

Dit is dan ook de reden dat veel mensen die het zelf doen en weinig ervaring hebben ervoor kiezen om het met een bandschuurmachine te doen. Het gehele proces duurt langer maar u weet zeker dat uw vloer mooi egaal is en nergens kuilen heeft. Wanneer u eenmaal een kuil heeft gemaakt is deze vrijwel niet weg te krijgen en dat is zonde. Daarom raden wij u ook aan om voor een kleinere schuurmachine te gaan, het is een stuk handiger en u kunt goed in de hoekjes komen. Over het algemeen is het de betere keuze, een vloerrenovatie is niet iets wat gehaast moet worden.

Neem de tijd

De meeste houten vloeren kunt u er weer als nieuw uit laten zien door ze eerst te schuren, u begint met een grof, vervolgens middel en dan fijn. Nadat dit allemaal gebeurt is brengt u de hardwaxolie aan op uw vloer. Geef het even en vervolgens is uw vloer weer als nieuw. Zoals eerder gezegd is het belangrijk dat u de tijd neemt en goed te werk gaat. Voel u niet overhaast en doe het op uw gemak, het is namelijk wel een flink karwei en het kan even duren, maar het resultaat mag er dan ook zijn.

Schakel een vakman in

Heeft u een houten vloer en wilt u deze laten herstellen of renoveren door een vakman? Informeer dan altijd bij diverse vloerenspecialisten naar de mogelijkheden en prijzen. Op die manier krijgt u goed zicht op de mogelijkheden en prijzen. Via de website Vloeren-nu.nl komt u direct (en vrijblijvend) in contact met 5 vloeren specialisten bij u uit de regio. Vloeren-nu.nl is landelijk operatief.