Wat zijn betonnen L elementen?

L-elementen van beton zijn prefab beton delen, in een L-vormige vorm. Dat wil dus zeggen dat er een korte voet bestaat, met een langere zijde, waardoor er een L-vorm ontstaat. L-vormige betondelen worden vaak geplaatst als stutting voor hoge borders bijvoorbeeld en voor het creƫren van niveauverschillen. In dit artikel kijken we naar de toepassingen van L-elementen.

Toepassingen met L elementen

In verreweg de meeste gevallen zullen betonnen L elementen dienen als stuwwand bij niveauverschillen tussen diverse tuingedeeltes, of als afscheiding tussen groen en trottoir bijvoorbeeld. Daar waar een tuingedeelte abrupt ophoudt, of waar een grens loopt tussen groen en bestrating en waar sprake is van een niveauverschil, zijn betonnen L-elementen een ware uitkomst. Dankzij de L-vorm stutten zij de aarde, waarvan de massa aarde mede op de voet van het L-element komt, waardoor de aarde zelf de stutwand ‘stut’.

  • Naast het maken van tuinwanden worden L-elementen ook gebruikt voor de aanleg van een moderne betonnen tuintrap bijvoorbeeld.
  • Ook kunnen L-elementen gebruikt worden voor de aanleg van een zandbak voor kinderen, of voor een moderne omheining van een vijver

Voordelen van L-elementen:

  • L-elementen zijn in de natuurlijke beton kleur verkrijgbaar, maar ook in de populaire antraciet kleur.
  • L-elementen geven de buitenruimte of de tuin direct een modern aangezicht.
  • De elementen zijn in verschillende formaten verkrijgbaar, waardoor praktisch iedere tuinwand haalbaar is.

Betonnen L elementen zijn typisch een product wat je thuis laat bezorgen; de ballast voor een personenauto ligt namelijk veel te hoog. Begin er dus niet aan om deze betondelen zelf te halen, maar bestel ze bij een specialist.