Optrekkend vocht bestrijden

opstijgend vocht behandelen
Optrekkend vocht is een van de meest besproken en controversiële soorten vocht. Afgezien van de discussies, als je denkt dat je een probleem hebt met optrekkend vocht, ben je hier op de juiste plaats. Dit artikel begeleidt je bij het identificeren van optrekkend vocht, de oorzaken en hoe je er effectief mee om kunt gaan. Een groot deel van dit artikel is bedoeld om het optrekkende vocht in je huis op de juiste manier te identificeren, afgezien van andere voorkomende vochtproblemen.

Hoe ontstaat optrekkend vocht?

Optrekkende vochtige lucht is een relatief zeldzame vorm van vocht die de muren van gebouwen aantast. Het treedt op wanneer vocht uit de grond door capillaire werking door de wanden reist. Dit betekent dat grondwater wordt opgezogen door kleine buizen in de stenen, zoals een reeks rietjes. Dit water bevat zouten die ook door de muur omhoog komen.

Rond de getroffen muur worden ook andere poreuze bouwmaterialen aangetast zoals pleisterwerk en het hout dat je aantreft in de vloerplanken, balken en plinten. Deze materialen zullen het grondwater gemakkelijk absorberen en mogelijk vindt je tekenen van rot in het hout.

De meeste gebouwen hebben een soort van barrière geïnstalleerd op het lagere niveau van de muur om te voorkomen dat water op deze manier omhoog komt. Het wordt een dampbestendige laag genoemd. Deze kunnen worden gemaakt van niet-absorberende, waterbestendige materialen zoals leisteen, bitumen en plastic, afhankelijk van de periode waarin het pand werd gebouwd. Soms kunnen deze fysieke dampbestendige laag kan na verloop van tijd falen; in oudere huizen bestaan ze misschien helemaal niet. Als je geen dampbestendige laag hebt of als er bewijs is dat het niet goed werkt, is er niets dat het water tegenhoudt om op te stijgen.

optrekkend vocht

Contact van de binnenmuur met de buitenmuur

Over het algemeen wordt optrekkend vocht eerst opgemerkt door de schade die het veroorzaakt aan de binnenwanden van een gebouw. Pleister en verf kunnen verslechteren en elk behang heeft de neiging om los te raken. Een zichtbare vlek verschijnt vaak op de muur in de vorm van een streep op het punt waar het grondwater heeft bereikt. Mogelijk zie je ook zout op het binnenoppervlak. Dit wordt vaak geassocieerd met optrekkend vocht en zal leiden tot het loslaten van verf en zelfs gipswerk. Extern kan mortel afbrokkelen en kunnen er witte zoutvlekken op de muren verschijnen. We zullen later in de gids meer in detail ingaan op de algemene symptomen van opstijgend vocht.

De meeste mensen merken eerst een probleem met optrekkend vocht op de binnenmuren. Stijgend vocht resulteert vaak in vlekken op je binnenmuren tot de hoogte die het water heeft bereikt. In de meeste gevallen verschijnen deze vlekjes tot een meter boven de plint. In sommige zeer zeldzame gevallen kan water voorbij dit punt reizen.

De hoogte die het water bereikt hangt van verschillende sleutelfactoren af. Deze omvatten de poriënstructuur van de bakstenen en mortel en de snelheid van verdamping. Metselwerk met een hoog percentage fijne poriën zal het water laten stijgen boven een met minder poriën. Opkomende vochtige lucht kan oplopen tot 1,5 meter en zelfs hoger in sommige zeer zeldzame gevallen.

Leefvocht veroorzaakt optrekkend vocht

Het is niet altijd het geval dat de oorzaak van optrekkend vocht van buitenaf komt. In de laatste 20 jaar is de meest voorkomende oorzaak van vocht binnen huizen eigenlijk te wijten aan condensatie.

Condensatie treedt op wanneer grote hoeveelheden waterdamp uit het dagelijkse leven vast komen te zitten in een eigendom. Wanneer de warme en vochtige lucht in contact komt met koudere lucht of een oppervlak met een lagere temperatuur, is condensatie het gevolg. Dit kan blijken uit het ontstaan van zwarte schimmel. De sleutel tot het oplossen van condensatie is echter een constante verwarming en ventilatie. Door de luchtventilatie in een woning te verbeteren, heb je over het algemeen een gunstige invloed op het verminderen van de hoeveelheid condensatie en zwarte schimmel die je ervaart binnen een woning.

Optrekkend vocht bestrijden: 3 effectieve methodes

We bespreken drie effectieve methoden om optrekkend vocht te verhelpen.

muren injecteren

De muren injecteren

De meest effectieve en voordeligste manier om optrekkend vocht te behandelen is met een vochtbestendige injecteercrème. De crème wordt geïnjecteerd of met de hand in speciaal gepositioneerde gaten in de mortelbaan gepompt. Eenmaal ingebracht, keert de vochtwerende crème terug naar een vloeistof. Hierdoor kan het de stenen binnendringen en volledige absorptie bereiken. Terwijl het hardt, creëert het een krachtige waterafstotende barrière en een nieuwe chemische bescherming die voorkomt dat water de muur opstijgt.

Chemische injecties zijn zeer effectief bij het behandelen van opstijgend vocht indien correct geïnstalleerd. De formuleringen zijn in de loop der jaren verbeterd en hebben nu bewezen een langdurige bescherming te bieden.

muren onderkappen

Muren onderkappen tegen opstijgend vocht

Het onderkappen van muren is een andere optie die echter meer werk vereist dan de injectie methode. Er worden gleuven in het metselwerk gemaakt en in die ruimte die vrijkomt worden vochtkeringen van kunststof geplaatst. Hierdoor kan vocht niet meer omhoog trekken. De muren moeten vervolgens weer afgewerkt worden en het proces veroorzaakt veel rommel en stof. Daarom wordt deze techniek sporadisch uitgevoerd, vooral bij grote projecten. De kosten variëren van 100 a 150 euro per m2.

carebrick vochtbestrijding

Carebrick vochtbestrijding

Deze nieuwe methode van Carebrick wordt tegenwoordig vaak in Nederland uitgevoerd. Elementen met een keramische koker worden in de muur gezet. Hierdoor ontstaat een luchtstroom en een koude brug. Het vocht zal naar deze koude brug trekken en niet meer naar binnen trekken. De prijs ligt rond de 115 euro per m2. Het kan zowel bij spouwmuren als enkelsteensmuren worden uitgevoerd. Meer informatie over vochtbestrijding en Carebrick.

Optrekkend vocht in huis onderzoeken en beoordelen

Als je denkt dat je huis of een woning waarvan je de eigenaar bent een probleem heeft met optrekkend vocht, dan moet je je vermoedens bevestigen met een professioneel onderzoek. Je moet kiezen voor een gekwalificeerde specialist of bedrijf die ervaring hebben met een optrekkend vocht problemen. De inspecteur voert een optrekkend vocht onderzoek uit, voert een grondige analyse uit en beveelt vervolgens een behandeling aan op basis van de bevindingen.

Dit onderzoek moet bestaan uit de volgende onderdelen:

  • In kaart brengen van de plattegrond en de muurgedeelten waar optrekken van vocht plaats vindt, mede op basis van ter beschikking staande bouwtekeningen.
  • Inspectie van de woning en buitengebied
  • Vaststellen van de hoogte van het optrekkend vocht in de desbetreffende muurgedeelten,
  • Onderzoek naar fundering en samenstelling van de fundering.
  • Monsters nemen en onderzoeken op zout in het metselwerk.
  • Vaststellen en controleren van het vochtpercentage met een speciale meter.