Vocht in muren zelf verwijderen

vochtbestrijding
Veel woningen hebben last van opstijgend grondvocht, dit grondvocht trekt vervolgens in de muren en na enige tijd kan dit ervoor zorgen dat het gaat opstijgen in de muren. Dit heeft weer tot gevolg dat er een nare lucht zich door het huis kan verspreiden en dat is natuurlijk iets waar geen enkele woningeigenaar op zit te wachten. Wanneer u er zeker van bent dat dit het geval is dan is er maar één manier om dit effectief op te lossen, en dat is de muren van uw huis injecteren. Het proces bestaat uit gaten boren in de muur, waarna u hier een bepaald middel inspuit wat een reactie met de elementen in de muur aangaat en vervolgens het opstijgende vocht tegen zal houden. In de rest van dit artikel zullen wij de verschillende stappen die u moet zetten om uw muren zelf te injecteren uitleggen en u op weg helpen.

Het stappenplan

  • Als eerste moet u de muur gaan voorbereiden op het proces, dit doet u vooral door te zorgen dat er nergens meer gaten in de muur zitten. Dit houdt eigenlijk in dat u de voegen en barsten in de muur gaat opvullen met cementgebonden mortel, het is essentieel dat de muur volledig dicht is.
  • De volgende stap in het proces is het boren van verschillende gaten in de muren. U moet tenslotte de muur injecteren. Het is handig om de gaten te markeren, u moet ongeveer ter hoogte van de vloerpas in onderste horizontale voeg gaten maken. Teken hier over de gehele muur om de tien centimeter boorgaten af. Zonder spouwmuur kunt u deze overigens ook van buitenaf boren, als u wel een spouwmuur heeft zult u dit echter van binnenuit moeten doen. Voor het boren kunt u het beste een lange steenboor gebruiken, u moet bij het boren ongeveer een diepte van 90-95% van de muurdikte aanhouden. Wanneer u alle gaten gemaakt heeft moet u de gaten legen van het gruis wat hierin ligt.
  • Het grootste karwei is gedaan, nu moet alleen nog de gaten vullen en daarna afdichten. Met een spuitpistool moet u de gel in het boorgat aanbrengen, het gat moet volledig opgevuld zijn met de gel. Dit doet u het beste door achterin te beginnen en vervolgens in één beweging uit het gat te bewegen terwijl u de gel aanbrengt.
  • Nadat alle gaten zorgvuldig opgevuld zijn is het tijd om de muur weer dicht te gaan maken, dit doet u door een reparerende mortel aan te brengen. De muur afwerken is iets wat aan uw persoonlijke voorkeur onderhevig is, u moet hier zelf een keuze maken op welke manier u uw eigen muur graag ziet.

Tenslotte

Op de bovenstaande manier kunt u uw huis beschermen tegen de nare lucht die door het vocht veroorzaakt wordt, de muur injecteren is echter iets anders dan impregneren. Ook al lijken de twee op elkaar is het een andere methode. Bij impregneren wordt het via de buitenkant van de muur gedaan en dit is vooral tegen doorslaand vocht in plaats van tegen opkruipend vocht.

Bron: www.pvdv.be/vochtproblemen-gent/