CV ketel kiezen: welk model moet ik kopen?

cv-ketel kiezen
De prijs van een cv-ketel is vaak de beslissende factor in het proces van aanschaf, maar de prijs zegt niet alles over de kwaliteit van het product. Laat u dus goed informeren. Hier leest u iets over de verschillende opties.

Verschillende modellen cv-ketels

Er zijn twee verschillende typen cv-ketel op de markt: de solo ketel en de combiketel. Het eerste type, de solo ketel, regelt de verwarming in uw huis. De combiketel zorgt ook voor warm water uit de kraan. Tegenwoordig heeft de meerderheid van de huizen een combiketel. U kunt kiezen voor een stromingsmodel, bestaande uit een ketel met een opslagtank, die heet water opslaat en op een constante temperatuur houdt. Dit proces kost veel energie en is dus niet duurzaam. Daarom kiezen de meeste mensen voor het zuinigere stroommodel. Dit type verwarmt het water uitsluitend bij het openen van uw kraan. De meeste merken leveren modellen die binnen vijf seconden warm water geven. In het verleden werd wel gekozen voor een stromingsmodel vanwege het gemak van snel warm water. Doordat stroommodellen zo snel geworden zijn is dat verleden tijd.

Open of gesloten cv-ketel

Verder is er het onderscheid tussen een open en een gesloten cv-ketel. Wat houdt dat in?
In het verleden waren alle ketels “open” boilers. Dat betekent dat de ketel de lucht die hij nodig heeft om te verbranden betrekt vanuit de ruimte waar de cv-ketel is geplaatst. Tegenwoordig zijn alle hoog rendement cv-ketels gemaakt als een gesloten ketel. Ze onttrekken de zuurstof uit de buitenlucht via een extra buis.

Comfort waarde

De huidige markt biedt een mooi aanbod ketels dat alles biedt waar kopers meestal naar op zoek zijn. In het verleden was het kiezen van een ketel een afweging tussen de gewenste huishoudelijke aspecten. Snel warm water tegen een hogere prijs, of langzamer maar zuiniger en alleen de verwarming of ook het kraanwater. Door de kwaliteit en prijs van de huidige doorstroom-combiketel is die afweging voor de meeste mensen verleden tijd.

Meer informatie over CV-ketels op Corvanmeer.nl uit Den Haag.

De meest verkochte cv-ketels zijn op dit hoog rendement ketels die op aardgas werken. De laatste trend wijst in de richting van hybride warmtepompen, waarbij niet langer uitsluitend gas wordt gebruikt. U kunt daarom op verschillende scenario’s anticiperen: u kunt een dergelijk systeem kopen als u uw ketel vervangt, of uw HR-ketel uitbreiden naar een hybride warmtepompsysteem. Als uw huis goed is geïsoleerd, kunt u er ook rekening mee houden dat de cv-ketel kan worden vervangen door een warmtepomp. U schakelt dan over op elektrische verwarming. Dat is een grote investering, maar ook een potentiële geldbesparing omdat u uw gasaansluiting kunt laten afsluiten.

Hoe werkt een HR-ketel?

In de onderstaande video wordt uitgelegd hoe een HR-ketel werkt.

Hoe werkt een warmtepomp?

In onderstaande video wordt uitgelegd hoe een warmtepomp werkt.

Een cv-ketel kopen, huren of leasen

U kunt uw ketel kopen, huren of leasen. Kopen is het eenvoudigst. De ketel wordt betaald en is dan in eigendom. Dat betekent veel geld ineens betalen, maar geen extra kosten.

Als u uw ketel liever niet in één keer betaalt, kunt u ervoor kiezen deze te leasen. U betaalt dan een leaseprijs en na een vooraf bepaalde periode, meestal vijf jaar, is de ketel uw eigendom. Uiteraard moet u hier rente over betalen, die wel fiscaal aftrekbaar is.

Als u uw ketel huurt, betaalt u elke maand huur zonder dat de ketel van u is. Als u een goede verhuurder vindt, betekent het wel dat u uw huurcontract na een bepaalde periode gewoon kunt opzeggen en kunt vervangen door een andere. Bij andere verhuurders huurt u voor de gehele levensperiode van de ketel. Deze huur is niet fiscaal aftrekbaar.

De kosten van een cv-ketel

Na een periode van 12 tot 15 jaar is het tijd om de ketel te vervangen, ook als de ketel nog gewoon werkt. De aanschaf van een nieuwe cv-ketel is een grote investering. Houd rekening met kosten tussen €1.000,- en €2.500,- voor een goede cv-ketel. In deze prijs zijn de installatiekosten inbegrepen.

Gemiddeld bedragen de installatiekosten voor een cv-ketel ongeveer 40% van de totale kosten.

Door innovatie zijn de ketels dan zoveel zuiniger dat u op termijn geld verliest door de oude te houden. De besparing op uw energierekening kan oplopen tot €300,- per jaar, zodat u de ketel na ongeveer zes jaar heeft terugverdiend.

Ook interessant

CV-ketel kopen – Consumentenbond
Werking CV-ketel – Wikipedia
Hoe lang kan ik nog koken op gas? – Rijksoverheid
Meer over aardgas op onsaardgas.nl
Meer info over het isoleren van de spouwmuur – Javo-isolatie.nl uit Utrecht