Hoe plaats je een voorzetwand?

voorzetwand plaatsen

Hoe plaats je zelf een voorzetwand?

Het plaatsen van een voorzetwand heeft meerdere voordelen, zo wordt het gebruikt om wanden van het huis mee af te werken en kan het worden gebruikt om de akoestische geluids- en thermo isolatie in het huis te verbeteren. Zo kunt u ervoor zorgen dat het huis er weer netjes uit ziet, plus kunt u genieten van een rustige en warme winter Dit kan allemaal bereikt worden door het plaatsen van een voorzetwand, zo wordt het huis afgewerkt en geïsoleerd op een milieuvriendelijke en effectieve manier.

Het plaatsen van een voorzetwand is de goedkoopste en minst ingrijpende vorm van isolatie als een spouwmuur- of gevelisolatie niet mogelijk is. Het is daarbij een uitstekende keuze om een huis thermisch of akoestisch te isoleren.

Er zijn verschillende soorten voorzetwanden, bijvoorbeeld om een gevel of de badkamer af te werken. Het is belangrijk om te kiezen voor de juiste materialen, bij het plaatsen van een voorzetwand voor de badkamer is het bijvoorbeeld belangrijk om materialen te plaatsen die resistent zijn tegen vocht, dit kan je doen door gebruik te maken van een metalen frame.

Het plaatsen van een voorzetwand zonder isolerende materialen kost ongeveer tussen de €15,- en €25,- euro per m². Een voorzetwand met isolerend materiaal kost gemiddeld tussen de €25,- en €40,- euro per m².

Controle van de buitenmuur

Voor dat er een voorzetwand geplaatst kan worden, moet de buitenmuur eerst gecontroleerd worden. Dit is erg belangrijk, want een voorzetwand mag alleen geplaatst worden als er geen schimmel- of vochtplekken zitten op de muur. Hierbij is het ook belangrijk dat de muur ook niet te vochtig wordt door bijvoorbeeld regen.

Daarnaast is het ook belangrijk dat de ventilatie in de gehele woning goed is geregeld. Mocht dit niet het geval zijn en wordt er wel een voorzetwand geplaatst kan er veel vocht in huis blijven hangen en de ventilatie worden verminderd.

Als dit allemaal in orde is, kan er een voorzetwand worden geplaatst.

Stappenplan voorzetwand installeren

Stap 1: De voorbereidingen

Het is belangrijk om alles goed op te meten. Zo zorg je ervoor dat je de juiste afmetingen hebt, hiermee voorkom je dat de voorzetwand niet past. Meet dus de muren en de gevel goed af! Het is ook belangrijk om alvast rekening te houden met wandcontactdozen, deze zullen moeten worden verlegd, anders kan er geen gebruik meer van worden gemaakt. Het is uiteraard ook belangrijk om het juiste gereedschap in huis te hebben voor het plaatsen van een voorzetwand:

  • Waterpas
  • Rolmaat
  • Boormachine
  • Gereedschapsmes of decoupeerzaag
  • Potlood
  • Handschoenen
  • Huishoudtrap

Stap 2: Materialen kiezen

Er zijn een aantal onderdelen die sowieso nodig zijn voor het plaatsen van een voorzetwand, dit zijn isolatiemateriaal, grond- en wandprofielen, gipsplaten, gipsplaatschroeven en voegband. Er kan ook worden gekozen om een voorzetwand te plaatsen doormiddel van isolerende blokken, zoals cellenbetonblokken of hennepblokken.

Grond- en wand profielen kunnen worden gemaakt van bijvoorbeeld hout of metaal, deze zijn nodig om een raamwerk te maken. Het voordeel van hout is dat het makkelijker op maat te maken is, flexibel is in de opbouw en is over het algemeen een betere keuze voor een kleinere voorzetwand. Hout is daarentegen niet een goede keuze als de voorzetwand wordt geplaatst op een vochtige locatie, dit kan zorgen voor schimmel en andere vochtproblemen. Metaal is een uitstekende keuze voor lange wanden en is makkelijker te verplaatsen, het is daarentegen vaak wel een duurdere optie.

Bij de keuze voor isolatiematerialen kan je kiezen tussen isolatieplaten, EPS-parels, PUR-schuim en glaswol. EPS-parels worden vaak gekozen vanwege de lage prijs. Glaswol wordt vaak gekozen voor akoestische isolatie. PUR-schuim heeft een goede isolerende werking en is vochtwerend.
Het is belangrijk om te kijken naar de warmteweerstand, aangegeven met Rd, bij het kiezen van het juiste materiaal. Een hogere waarde betekent over het algemeen een betere isolatie.

Wanneer je hebt gekozen voor de juiste materialen en deze in huis hebt, kun je door naar de volgende stap.

Stap 3: Raamwerk en isolatiemateriaal plaatsen

Het raamwerk maak je met de grond- en wandprofielen die je hebt aangeschaft. Deze profielen moeten passen, dus maak goed gebruik van je afmetingen. Je begint bij de grondprofielen, deze maak je vast op de vloer. Het is belangrijk dat er 5 millimeter tussen het grondprofiel en de muur zit en deze recht tegen over elkaar staan. Als de grondprofielen zijn bevestigd, kunnen de wandprofielen worden geplaatst. Tussen de verschillende wandprofielen moet ongeveer 60 centimeter aan ruimte zitten, het is ook belangrijk de wandprofielen extra goed te bevestigen aan de muur.

Als eerste moet het isolatiemateriaal op maat worden gesneden aan de hand van je afmetingen. Het is belangrijk dat de breedte van het isolatiemateriaal iets breder is dan de 60 centimeter die tussen de wandprofielen zit, op deze manier zorg je ervoor dat het isolatiemateriaal stevig vastzit.

Stap 4: Werk het netjes af

Om alles netjes af te werken plaats je gipsplaten over het raamwerk en isolatiemateriaal. Het is belangrijk om de gipsplaten iets korter te maken dan de hoogte van de muur, zo voorkom je scheuren. De gipsplaten kunnen worden verkort door middel van bijvoorbeeld een decoupeerzaag. Als de gipsplaten op maat zijn gemaakt kunnen ze worden bevestigd op de wandprofielen.
Als de gipsplaten eenmaal bevestigd zijn, is het tijden om de voegen te dichten. Dit kan efficiënt worden gedaan met een voegband, deze kan je plaatsen over de naden. Door gipsplaten te gebruiken kan er ook overheen worden geverfd, behang worden opgehangen of zelfs worden betegeld. Zo ziet de muur er een stuk netter en afgewerkt uit!

Als er is gekozen voor isolerende blokken, kunnen deze worden afgewerkt met een pleisterlaag. Deze is makkelijk te plaatsen over de blokken, zo ziet de voorzetwand er netjes uit.

Stap 5: Haal het voordeel uit uw voorzetwand

Als de stappen zijn gevolgd, is de voorzetwand succesvol geplaatst. De muur is netjes afgewerkt en ziet er een stuk beter uit. Als er gekozen is voor een materiaal dat helpt met de akoestische- of thermo isolatie, zult u hier ook direct de voordelen van inzien.

Het is uiteraard ook mogelijk om een isolatiespecialist in te schakelen voor het plaatsen van een voorzetwand. Zo ben je gegarandeerd dat het professioneel wordt geplaatst en hoef je geen zorgen te maken over het zelf plaatsen van een voorzetwand.

Wilt u meer lezen over isolatie? Bezoek dan de website van Wavlo.