Een gevel voegen

gevel voegen
Voegwerk aanbrengen is iets wat zelf gedaan kan worden, wel is er enige kennis vooraf vereist. In dit artikel gaan we de verschillende stappen die u zetten doorlopen en u op weg helpen om het zelf te doen. Wel is het werk van een vakman vaak van betere kwaliteit en zult u hier langer plezier van hebben, echter als u ervoor kiest om het zelf te doen is dit geen probleem en dit wordt ook vaak zelf gedaan door mensen.

Zelf voegen, een stappenplan

  • Als eerste is het belangrijk om al het materiaal wat u nodig heeft te verzamelen. U heeft onder meer een staal en een zachte borstel nodig, truweel, motelkuip en voegmortel. Verder heeft u alle essentiele onderdelen om voegwerk te doen. Nadat u alle materialen heeft moet u goed bekijken in welke staat uw muur is. In deze fase kunt u alvast eventuele stenen die dringend aan vervanging toe zijn vervangen.

 

  • Vervolgens is het tijd om de voegen tot ongeveer 2 cm diepte te openen, dit kan met een hamer, beitel of een krabber. Dan moet u het stof van de gevelstenen verwijderen en de muur natmaken met een zoutzuuroplossing. Dit verdeelt u over de muur om er vervolgens weer af te spoelen.

 

  • Het is tijd om de voegmortel te maken, ga uit van ongeveer één volume cement, twee volumes kalk en acht volumes zand. Dit brengt u hierna aan op het mortelbord en dit plaatst u horizontaal tegen de muur, waarna u met een voegijzer de voeg naar wens opvult. De verticale voegen moet u echter met de hand doen.

 

  • Wanneer u alle voegen gevuld heeft kunt u de resterende mortel er met een borstel afhalen, houd de gevel de komende dagen nat zodat de gevel niet te snel droogt. Afhankelijk van de fabrikant is er een bepaalde hoeveelheid water vereist, kijk hier goed naar.

Met deze simpele stappen kunt u zelf ook gemakkelijk uw eigen gevel voegen. Zoals eerder genoemd is het zelf voegen van de gevel wel riskant. De kans dat er iets fout gaat is een stuk groter dan wanneer u een vakman inhuurt, maar het bespaart u wel een aardig bedrag, en dat is altijd fijn.

Daarom draait het hier vooral om de persoonlijke afweging, heeft u of iemand die u kent ervaring met gevels voegen is het zeker aan te raden om het zelf te doen. Mocht dit niet het geval zijn maar doet u het toch liever zelf zorg en dan voor dat u van tevoren goed op de hoogte bent van eventuele valkuilen en vermijd deze. Wanneer u uw eigen muur gevoegd heeft is het iets om trots op te zijn en goed gevoegde muren zijn tenslotte een plezier om naar te kijken.

Dit artikel is geschreven door de specialisten van AGR Gevelreiniging. Via AGR Gevelreiniging vergelijkt u vrijblijvend offertes voor gevelrenovatie en -reiniging.