Zelf een voorzetwand plaatsen

voorzetwand plaatsen

Stel je eens voor: In de winter in een lekker warm huis zitten, of in de zomer in een heerlijk koel huis: dat wil toch iedereen? Gelukkig kan dit bereikt worden door het plaatsen van een voorzetwand, zo wordt het huis geïsoleerd op een milieuvriendelijke en effectieve manier.

Het plaatsen van een voorzetwand is de goedkoopste en minst ingrijpende vorm van isolatie als een spouwmuur- of gevelisolatie niet mogelijk is. Het is daarbij een uitstekende keuze om een huis thermisch of akoestisch te isoleren.

Controle van de buitenmuur

Voor dat er een voorzetwand geplaatst kan worden, moet de buitenmuur eerst gecontroleerd worden. Dit is erg belangrijk, want een voorzetwand mag alleen geplaatst worden als er geen schimmel- of vochtplekken zitten op de muur. Hierbij is het ook belangrijk dat de muur ook niet te vochtig wordt door bijvoorbeeld regen.

Daarnaast is het ook belangrijk dat de ventilatie in de gehele woning goed is geregeld. Mocht dit niet het geval zijn en wordt er wel een voorzetwand geplaatst kan er veel vocht in huis blijven hangen en de ventilatie worden verminderd.

Als dit allemaal in orde is, kan er een voorzetwand worden geplaatst.

Stappenplan voorzetwand installeren

Stap 1: De voorbereidingen

Het is belangrijk om alles goed op te meten. Zo zorg je ervoor dat je de juiste afmetingen hebt, hiermee voorkom je dat de voorzetwand niet past. Meet dus de muren en de gevel goed af! Het is ook belangrijk om alvast rekening te houden met wandcontactdozen, deze zullen moeten worden verlegd, anders kan er geen gebruik meer van worden gemaakt!

Stap 2: Materialen kiezen

Er zijn een aantal onderdelen die sowieso nodig zijn voor het plaatsen van een voorzetwand, dit zijn isolatiemateriaal, grond- en wandprofielen, gipsplaten, gipsplaatschroeven en voegband.

Grond- en wand profielen kunnen worden gemaakt van bijvoorbeeld hout of metaal, deze zijn nodig om een raamwerk te maken.

Bij de keuze voor isolatiematerialen kan je kiezen tussen isolatieplaten, EPS, PUR en glaswol. Het is belangrijk om te kijken naar de warmteweerstand, aangegeven met Rd, bij het kiezen van het juiste materiaal. Een hogere waarde betekent over het algemeen een betere isolatie.

Wanneer je hebt gekozen voor de juiste materialen en deze in huis hebt, kun je door naar de volgende stap.

Stap 3: Raamwerk en isolatiemateriaal plaatsen

Het raamwerk maak je met de grond- en wandprofielen die je hebt aangeschaft. Deze profielen moeten passen, dus maak goed gebruik van je afmetingen. Je begint bij de grondprofielen, deze maak je vast op de vloer. Het is belangrijk dat er 5 millimeter tussen het grondprofiel en de muur zit en deze recht tegen over elkaar staan. Als de grondprofielen zijn bevestigd, kunnen de wandprofielen worden geplaatst. Tussen de verschillende wandprofielen moet ongeveer 60 centimeter aan ruimte zitten, het is ook belangrijk de wandprofielen extra goed te bevestigen aan de muur.

Als eerste moet het isolatiemateriaal op maat worden gesneden aan de hand van je afmetingen. Het is belangrijk dat de breedte van het isolatiemateriaal iets breder is dan de 60 centimeter die tussen de wandprofielen zit, op deze manier zorg je ervoor dat het isolatiemateriaal stevig vastzit.

Stap 4: Monteer de gipsplaten en voegen dichten

Om alles netjes af te werken plaats je gipsplaten over het raamwerk en isolatiemateriaal. Het is belangrijk om de gipsplaten iets korter te maken dan de hoogte van de muur, zo voorkom je scheuren. De gipsplaten kunnen worden verkort door middel van bijvoorbeeld een decoupeerzaag. Als de gipsplaten op maat zijn gemaakt kunnen ze worden bevestigd op de wandprofielen.

Als de gipsplaten eenmaal bevestigd zijn, is het tijden om de voegen te dichten. Dit kan efficiënt worden gedaan met een voegband, deze kan je plaatsen over de naden. Zo ziet de muur er een stuk netter en afgewerkt uit!

Stap 5: Afronden

Als alles is geplaatst, is het tijd om de muur helemaal netjes te maken. Door gipsplaten te gebruiken kan dit makkelijk worden gedaan. Er kan overheen worden geverfd, behang overheen worden opgehangen of zelfs worden betegeld.

Een warme winter en koele zomer

Als de voorzetwand is geïnstalleerd en netjes is afgewerkt, is het huis voorzien van een goede isolatie. Dit betekent dat ook jij kan genieten van een lekkere warme winter of een koele zomer! Wilt u meer lezen over isolatie? Bezoek dan de website van Wavlo.